Najpogostejše težave in rešitve pri tiskanju etiket

Če ste morda naleteli na težave, ki se nanašajo na oblikovanje in tiskanje etiket, boste tukaj našli napotke, kako težave odpraviti.

Pri Avery Zweckorm se vsakodnevno srečujejo z vprašanji o tiskanju etiket. Ker vedo, kaj vse gre lahko narobe pri oblikovanju in tiskanju etiket, uporabnikom svetujejo, kako lahko težave odpravijo.

Navajamo nekaj najpogostejših vprašanj in rešitev, povezanih s težavami pri tiskanju:

 

Težava #1: Besedilo ni čitljivo

Oblikovana etiketa je na ekranu videti fantastično, ko pa so etikete natisnjene, ne morete prebrati besedila.

Razlog: velikost pisave je premajhna. Ker je ekran velik, je sicer vse čitljivo, ko pa etikete natisnete, je besedilo nečitljivo.

Rešitev: uporabite velikost pisave med 8 in 12 pikami (to je velikost, ki se uporablja v knjigah in revijah). Če mora biti velikost pisave manjša (na primer za seznam sestavin v izdelku), naj bo najmanjša velikost pisave 6 pik. Tudi vrsta pisave vpliva na čitljivost: nekatere pisave so težje berljive kot druge. Če etikete oblikujete z Avery Design & Print, smo preizkusili vse pisave, ki jih ponuja program in določili minimalne velikosti za zagotovitev čitljivosti.

4 nasveti, ki jih morate upoštevati, ko na etikete dodajate besedilo:

Zamegljeno

Težava #2: Slika je videti zamegljena

Slika je na ekranu videti v redu, ko pa je natisnjena na etikete, je videti zamegljena ali točkovna.

Razlog: ločljivost slike ni dovolj velika za tisk. Na zaslonu je ločljivost 72 dpi dovolj velika, za tiskanje pa je potrebna ločljivost 300 dpi.

Rešitev: poskrbite, da bo slika imela ločljivost 300 dpi (v računalniku z operacijskim sistemom Windows lahko to preverite tako, da z desno tipko miške kliknete sliko in izberete "lastnosti" in nato "podrobnosti"). Da boste preverili, če je vaša slika v primerni ločljivosti, v programu nastavite povečavo na 200 %.

Težava #3: Etikete niso natisnjene od roba do roba

Oblikovana etiketa vključuje barvo ozadje ali sliko do roba. Ko pa so etikete natisnjene, je namesto barvnega ozadja na robu etiket bel rob.

Razlog: vedno obstaja tveganje za mikro zamike pri tiskanju tako pri papirnih kot plastičnih etiketah. Zamiki so običajno minimalni in so očem skoraj nevidni, včasih pa so zamiki večji in se jih opazi.

Rešitev: v izogib belim robovom na etiketah vam svetujemo, da barvno ozadje ali sliko raztegnete čez rob etikete. Preberite si več o odpravi belih robov in na kaj morate biti pozorni pri tiskanju etiket.
Priporočamo tudi, da izberete etikete, ki se lahko potiskajo od roba do roba. To so etikete, ki se ne držijo skupaj, ampak je med njimi prazen prostor.

Pick&mix odrobadoroba 2
Odrobadoroba pojasnilo
Odrezan tekst

Težava #4: Besedilo ni natisnjeno v celoti

Pri oblikovanju ste besedilo verjetno postavili preblizu roba etikete in besedilo se ni natisnilo v celoti.

Razlog: kot smo pojasnili že prejšnjo težavo, pri tiskanju vedno obstaja tveganje za mikro zamike tako papirnih kot plastičnih etiket. Zato se lahko zgodi, da se besedilo, ki je zelo blizu roba, ne natisne v celoti.

Rešitev: poskrbite, da bo vaše besedilo pozicionirano 2 mm od roba varnega območja. Program Avery Design & Print bo vsakokrat, ko boste prečkali črto varnega območja, na to opozoril.

Ni v sredini

Težava #5: Motiv ni povsem na sredini etikete

Motiv se je na etiketo natisnil nekoliko zamaknjeno. To je še posebej očitno pri okroglih etiketah.

Razlog: možno je, da motiva niste postavili v središče etikete. Če pa ste motiv postavili v središče etikete in se ni natisnil pravilno, pa je to neusklajenost povzročil vaš tiskalnik.

Rešitev: preverite, ali oblikujete pravo predlogo in je številka predloge enaka številki proizvoda.

Če je predloga oblikovana pravilno, se prepričajte, da je vaša nastavitev za tiskanje nastavljena na Razmerje po meri 100 %. Priporočamo tiskanje s programom Adobe Acrobat Reader.

Če so vse nastavitve pravilne, izmerite velikost zamika. Vrednosti vnesite v Umerjanje tiskalnika. Lahko pa oblikovani motiv na predlogi premaknete gor, dol, levo ali desno, da se bo natisnil pravilno.

Napacna velikost

Težava #6: Velikost etiket ni ustrezna

Velikost etiket se vašim kozarcem za vlaganje, steklenicam ali posodam ne prilega tako, kot si želite.

Razlog: velikost etiket ni ustrezna. Ne pozabite, da je 1 cm = 10 mm.

Rešitev: oglejte si naša navodila, kako izbrati pravo velikost etiket.

Težava #7: Barve niso takšne, kot sem pričakoval/a

Natiskane barve na etiketah niso takšne, kot so bile videti na ekranu.

Razlog: barve na ekranu so narejene iz svetlobe, zato so vedno videti svetlejše kot so natiskane barve. Na vaše zaznavanje barv lahko vpliva tudi svetlost in temperatura ekrana.

Rešitev: priporočamo uporabo datotek CMYK namesto RGB, saj so datoteke CMYK zanesljivejše za tiskanje. Če niste seznanjeni s CMYK in RGB, informacije poiščite na spletu.

RGB vs CMYK UK NL SI

Težava #8: Etikete niso vodoodporne

Če se papirne etikete, prilepljene na steklenice in druge predmete, zmočijo, običajno tudi odpadejo.

Razlog: vse naše etikete niso vodoodporne. Seveda pa imamo v ponudbi tudi vodoodporne etikete, ki so trpežnejše in obstojnejše.

Rešitev: če potrebujete etikete, ki so odporne na težke vremenske pogoje, priporočamo naše izjemno odporne etikete. Zdržijo tudi, če so 90 dni potopljene v vodo. Če ne potrebujete tako trpežnih etiket, pa lahko uporabite naše transparentne, bele, rumene ali srebrne poliestrske etikete. Za dodatno zaščito (pred obrabo črnila) etikete premažite z mat ali svetlečim lakom.

 

Upamo, da so vam naši nasveti koristili. Če naletite na drugačne težave pri tiskanju etiket, imate še kakšna vprašanja ali dvome, se obrnite na naš center za pomoč. Dosegljivi smo na T: +386 (0)1 5685004 ali e-pošti prodaja@laseti.si.