Kako pravilno zavržete etikete in njihovo embalažo?

Nasveti za pravilno odlaganje uporabljenih etiket in nalepk Avery Zweckform

Običajno so etikete prilepljene na izdelke in po uporabi zavržete vse skupaj. Če je etiketa prilepljena na papir, vse skupaj zavržite v odlagalnik za papirj. Če je etiketa prilepljena na steklo, jo zavržite skupaj s steklenim predmetom v koš za steklene odpadke. Če etiketo odstranite s steklene podlage, jo odvržite v koš z drugimi gospodinjskimi odpadki.

Ikona Zivljenjski Cikel Krog
Papirna etiketa sestava
Sestava etikete

Etiketa je sestavljena iz različnih komponent. Zgornji material - to je dejansko etiketa - je lahko iz papirja ali folije. Slednji material se uporablja, kadar mora biti etiketa še posebej odporna, na primer na vlago, olje, umazanijo, vročino ali mraz.

Etikete so na nosilnem listu, od koder se jih odlepi posamezno. Med zgornjim materialom (etiketo) in nosilno folijo je tanek sloj lepila. Lepilo je zasnovano tako, da je etiketo mogoče enostavno odstraniti z nosilnega lista, ko pa je etiketa prilepljena na izbrano mesto, tam zanesljivo ostane.

Podložni papir: odvrzite ga v koš za gospodinjske odpadke

Podložni papir je prekrit s tankim silikonskim nanosom, to zagotavlja enostavno odstranjevanje etiket s podložnega papirja. Po odlepitvi etikete silikon ostane na podložnem papirju in trenutno niti najsodobnejša podjetja za recikliranje na žalost še ne morejo ločiti silikonskega nanosa od podlage. Torej, kam torej lahko odvržete podložni papir? V zabojnik za ostale gospodinjske odpadke in ne v zabojnik z odpadnim papirjem! Medtem, ko se odpadni papir pretežno reciklira in ponovno uporabi, se gospodinjski odpadki sežgejo. Tako pridobljena energija se dovaja v omrežje za daljinsko ogrevanje in se ponovno uporabi.

Tudi mi raziskujemo nove možnosti, kako silikonsko plast nadomestiti z drugim materialom, ki bo lažje razgradljiv. Na žalost še ni nobenega drugega materiala, s katerim bi lahko nadomestili silikonski nanos na podložnem papirju.

 

Kako pravilno zavržete embalažo

To je odvisno od materiala, zato se ambalaža zavrže na različne načine

Proizvodi Avery Zweckform so pakirani v različno embalažo. Vrsta embalaže pa je odvisna od več dejavnikov: velikosti proizvoda, ali morajo biti proizvodi v embalaži vidni ali pa zadostuje slika na embalaži in seveda, kako so proizvodi najbolje zaščiteni.

Najpogostejša embalaža so kartonskie škatle, v njih so pakirane naše etikete na listih A4. Imamo tudi kombinacijo embalaže iz folije in kartonskim vložkom. Tako pakiramo naše nalepke Z-Design in nekatere etikete, ki so manjše of formata A4.

Odvisno od vrste je treba embalažo zavreči na različne načine:

Kartonske škatle in kartonski vložki: odvržete jih v zabojnik za odpadni papir

Kartonske škatle, torej iz papirnatega materiala, spadajo med odpadni papir. Ta se reciklira in uporablja za izdelavo novih izdelkov, kot so kuhinjski serveti, toaletni papir in drugi proizvodi. Kartonske vložke lahko zavržete na enak način kot kartonske škatle iz papirja in kartona.

Folija, narejena iz koruznaga škroba: v rumeni zabojnik

Takšno folijo uporabljamo za embalažo naših nalepk Z-Design in za proizvode v velikosti formata A5. Čeprav je folija, ki je narejena iz koruznega škroba, popolnoma biološko razgradljiva, trenutno še ni možnosti za odlaganje takšne folije. Folijo iz koruznega škroba je zato treba vreči v rumeni zabojnik in ne v zabojnik z biološkimi odpadki. Kljub temu je takšna folija okolju prijazna, saj je izdelana iz obnovljivih surovin.

Plastična folija: v rumeni zabojnik

Rumeni zabojnik je pravi kraj za zbiranje embalažne folije. Tako zbrana folija se recikliranja. Samo v letu 2018 je bilo zbranih 1,6 milijona ton takšnih odpadkov, nato recikliranih in ponovno uporabljenih kot sekundarne surovine. Na ta način je bilo v istem letu prihranjenih za 38 milijard megajoulov primarne energije in za 950.000 ton izpustov CO2. Z izdajo dovoljenj Grünen Punkt, vključno z ustreznimi licencami, Avery Zweckform sodeluje v tem krožnem sistemu.

Sorodne ideje