75 let Avery Zweckform

Zgodba o uspehu

Ustanovitev podjetja in prva leta delovanja

Nordmann in Steinbeis

Vse se je začelo na kmetiji

9. marca 1946 je bila ustanovljena družba z omejeno odgovornostjo Zweckform - Schreibwaren und Bürobedarfsgesellschaft (Družba za pisalne in pisarniške pripomočke). Sedež podjetja je bil in ostaja vse do danes v Oberlaindernu pri Münchnu.

Ustanovitelja Hermann Steinbeis in Paul Nordmann sta firmo ustanovila z začetnim kapitalom 50.000 nekdanjih nemških mark.

V naslednjih letih je Paul Nordmann začel uspešno pisati zgodovino podjetja.

Potrditev s talon 2 1

Mati plačilnih blokcev

1954 je Avery Zweckform izumil blokec s plačilnimi potrdili - proizvod, ki je močno povezan z zgodovino nemške ekonomije in gospodarstva. Legendarni samokopirni obrazci Quittungsblock 300 so bili prvi tovrstni pripomoček na trgu in do danes smo jih prodali že kar 50 milijonov.

"Zweckform ustvarja praktične pripomočke" - uspeh, ki ga je podjetje doživelo s samokopirnimi obrazci, je pomenil nadaljnji razvoj in preusmeritev podjetja v pripomočke za popolno organizacijo na delovnem mestu.

Petdeseta leta v podjetju: Rast v času gospodarskega napredka

ZF prevoz

Od danes gre samo še na bolje

1950 je Zweckform povečal svoj kapital na 1,6 milijonov nemških mark, do leta 1953 pa je njegova vrednost narasla na vrednost 3,5 milijonov nemskih mark.

Leta 1956 je bilo podjetje vredno že skoraj 4,8 milijonov nemških mark. Zweckform proizvode je bilo možno kupiti v 7.800 prodajalnah v Nemčiji.

StanAvery

Dva ustanovitelja - ena pot do uspeha

Stan Avery je leta 1935 v New Yorku izumil prvo samolepilno nalepko na svetu. Oktobra leta 1958 je s podjetjem Zweckform podpisal pogodbo in tako se je na Bavarskem, v Nemčiji, začela proizvodnja in prodaja prvih samolepilnih etiket.

Etikete so bile poleg blokcev z obrazci drugi največji uspeh podjetja, danes pa so etikete vodilni proizvod našega podjetja.

Šestdeseta leta v podjetju: rast in proizvodnja etiket

Zrak posnetek

Od kmetije do mednarodnega podjetja

Hitri napredek in razvoj podjetja sta zahtevala izgradnjo novih delovnih prostorov in avtomatizacijo papirniškega poslovanja, pri čemer so jim bili v Oberlaindernu v pomoč prvi IBM stroji za izdajanje računov.

Na Dunaju se odpre prva prodajalna v Avstriji.

V sredini šestdesetih let je bilo v podjetju Zweckform zaposlenih 459 delavcev.

Sedemdeseta leta v podjetju: podjetje zaznamujejo nove tehnologije in menjava generacije

Kopirne etikete 1984

Iznajdba računalnikov in tiskalnikov je pomenila proizvodnjo novih izdelkov

Hitri preobrat pri delu: prihod računalnikov in tiskalnikov je močno spremenil način dela. Zweckform je izumil ustrezne rešitve, med katere so sodile etikete za iglične tiskalnike in kopirne etikete na formatu DIN A4 za tiskalnike.

Leta 1977 je Zweckform svoji proizvodnji dodal še tretje področje: v sodelovanju s podjetjem Steinbeis se je pričela proizvodnja neskončnega papirja in obrazcev kot tudi blokcev z možnostjo hitrega trganja.

Osemdeseta leta v podjetju: podjetje zaznamujeta mednarodna razširitev in specializacija

Zgradba HK

Nove etikete v Holzkirchnu

Zweckform je ostal zvest nemški kvaliteti in sloganu Made in Germany. Prostori podjetja v Oberlaindernu so postali premajhni, in ker je povpraševanje po Zweckform proizvodih še kar naraščalo, so leta 1982 v Holzkirchnu odprli podružnico.

S tem se je pričela tudi prostorska in organizacijska delitev podjetja, ki je pomenila delitev administracije in proizvodnje.

Infoketiketa uporaba 2

Nova znamka: Post-it in Z-Design

Naslednjo pomembno prelomnico v zgodovini podjetja je predstavljalo leto 1987 in začetek sodelovanja s podjetjem 3M. Zweckform je tako pričel s proizvodnjo Post-It® lističev.

V začetku 80-ih pa je podjetje na trgu predstavilo znamko Z-Design, s katero so ločili stickerje in nalepke za okraševanje in dekoracijo od ostalih funkcionalnih pisarniških etiket.

Devetdeseta leta v podjetju: odprte meje, novi koncepti poslovanja in novi lastniki

Sejem razstavniprostor

Odprte meje = novi trgi

Po padcu železne zavese je Evropa doživela korenite spremembe. Odprla je svoje meje in nastali so novi trgi.

Zweckform že vse od leta 1991 posluje na madžarskih, poljskih, čeških, slovaških, romunskih in bolgarskih trgih, kjer trži svoje proizvode kot tudi blagovno znamko Z-Design.

Kasneje je podjetje svoj trg razširilo še v Rusijo in Jugoslavijo. V začetku devetdesetih pa so začeli preko partnerskih podjetij poslovati z Italijo.

Vhod 1996 0

50. rojstni dan podjetja Zweckform

Vse najboljše, Zweckform! Ob 50. rojstnemu dnevu smo obdarili kar sami sebe, in sicer z novim poslovnim objektom, ki je združeval bavarsko tradicijo z moderno arhitekturo.

Na praznovanju 50. rojstnega dne, septembra 1996, smo svečano otvorili novo zgradbo, s čimer je podjetje dobilo tudi novo, privlačnejšo zunanjo podobo.

 

Naslov skupaj 1998 0

Iz Zweckforma nastane Avery Zweckform

Leto 1999 zaznamuje začetek nove dobe: iz Zweckforma smo dobili Avery Zweckform.

Zweckform in ameriški Avery Dennison sta oznanila, da se bosta združila v eno podjetje. In tako je Zweckform postal del novega, ameriškega koncerna.

Novo tisočletje: od majhnega podjetja do mednarodnega člana koncerna

Veliko novih, inovativnih proizvodov

V novem tisočletju je Avery Zweckform predstavil vrsto novih proizvodov.

Mednje so sodili tudi proizvodi za kreativno ustvarjanje Create & Print za uporabo na prenosnih računalnikih, natisljive pregradne registre, Quick & Clean vizitke kot tudi inkjet foto papir.

FSC logo precno

Gospodarjenje z naravnimi viri in okolju prijazni materiali

Eko? Logično! V začetku leta 2009 je Avery Zweckform proizvodnjo velikega dela etiket in samokopirnih obrazcev preusmeril na okolju prijazne materiale s FSC certifikatom.

Okoljevarstvena, z viri gospodarna proizvodnja brez emisij, reciklirani materiali - Avery Zweckform ponuja veliko izbiro okolju prijaznih proizvodov.

Prvo desetletje novega tisočletja: od ponudnika osnovnih pisarniških pripomočkov do strokovnjakov za etikete

CCL logo 1

Avery Zweckform postane del koncerna CCL

Julija 2013 je kanadski koncern CCL kupil svetovno znane Avery pisarniške proizvode. Od takrat dalje je Avery Zweckform GmbH del koncerna CCL Industries Inc., s sedežem v Torontu, Kanada. S prerazporeditvijo premoženja se je začela prenova Avery Zweckforma: poleg osnovnih pisarniških proizvodov je podjetje uvedlo proizvodnjo novih etiket in ostalih proizvodov za druge trge in različne ciljne skupine.

Leta 2014 je CCL od takratnega lastnika Steinbeisa kupil sedež podjetja v Oberlaindernu. Vsi delovni prostori v upravi so bili tekom leta modernizirani.

70 let Avery Zweckforma in pripravljeni smo na prihodnost

Tradicija, združena z inovacijo. 70 let po ustanovitvi podjetja je Avery Zweckform iz bavarskega Oberlainderna tako mlad in dinamičen kot še nikoli poprej.

Na Facebooku, portalu za preverjanje kakovosti in drugih kanalih: z aktivnostmi, usmerjenimi v prihodnost, na področju marketinga, podjetništva, organizacije ali spletnega trgovanja je podjetje pripravljeno na nove izzive in spremembe na trgu.

In tu ste na vrsti vi.

75 letnica Zweckform avtobus logo NOVO

75 let inovativnih in kakovostnih proizvodov

8. 5. 2021

Oberlaindern. Od kmetije do svetovno prepoznavnega podjetja! Podjetje, ki je izumitelj etiket in samokopirnih obrazcev, letos praznuje 75. obletnico. Ves ta čas proizvaja inovativne in učinkovite proizvode ter pomaga oblikovati (pisarniško) zgodovino. Avery Zweckform proizvodi so še dandanes nepogrešljivi v pisarnah in podjetjih, pa tudi za zasebno uporabo. Raziskovalni laboratorij nenehno dela na novostih in tudi v prihodnje boste lahko z Avery Zweckform proizvodi popolnoma organizirali vaš vsakdan.